Livsglede smitter

Tekst: Vendil Åse

Livsglede for eldre ble etablert av to sykepleierstudenter i Kristiansand i 2005. I mars i år holdt studentene et innlegg om opplegget for sykepleierstudenter i Trondheim. To uker senere var Livsglede for eldre etablert i Trondheim og første aktivitet planlagt. 
 
 

MED LEDSAGER  – De eldre er alles dårlige samvittighet. Vårt fokus er at hvis alle gjør litt, så kommer vi veldig langt. Vi er en gjeng kommende sykepleiere, så hvis ikke vi skal bry oss om situasjonen til eldre på gamlehjem, i omsorgsboliger og de som bor hjemme med hjelp fra hjemmehjelptjenesten, hvem skal bry seg da? Vi tenkte at ”No må vi gjør no´”, sier Sigrid Seppola, leder i Livsglede for eldre i Trondheim.
Livsglede for eldre arrangerer alt fra trikketur og konserter til å dra på fotballkamp. Målet er å gi beboere på institusjon og de som benytter seg av hjemmesyke-pleietjenesten, en mulighet til å komme seg ut på ulike arrangementer. 
– Da stiller sykepleierstudentene opp som ledsagere for alle som ønsker det. Ved en anledning stilte over 200 studenter opp som frivillig følge. Å ha med seg en egen, privat ledsager er det som skal til for at mange av de eldre tar skrittet ut av huset, sier Seppola.

PROSJEKTORIENTERT  Ledergruppa i Livsglede for eldre i Trondheim jobber fra prosjekt til prosjekt. 
– Vi lager en journalplan til hvert arrangement. Vi har det frivillige engasjementet, og så skaffer vi sponsorer til de tjenestene vi trenger for å få gjennomført opplegget. Vi hadde for eksempel en plan om å ta med oss en gjeng eldre på en av hjemmekampene til fotballaget Rosenborg. Da fikk vi noen til å sponse billettene. Så fant vi ut at vi trengte tepper som de eldre kunne ha over seg, så vi fikk tak i over 100 tepper gratis. Det ble en utrolig morsom fotballkamp, sier Seppola.
Nå holder sykepleierstudentene på å arrangere en kirkekonsert.
– Da trenger vi busser for å få fraktet publikummet til kirken. Vi har etablert en kontakt med Team trafikk, et busselskap i Trondheim. Det stiller med busser og sjåfører.  Vi har kontaktet et veldig populært orkester i Trondheim, Hammers. Det øver nå hver onsdag fremover for å spille en konsert gratis for de eldre i kirken.  Fra før har vi hatt et godt samarbeid med Goman-bakeriet i Trondheim. De har bakt kaker gratis til flere av våre arrangementer. For kake og kaffe er viktig på våre treff. Nå ringte jeg dem nettopp for å høre om de kunne bake en kake til de musikerne som øver gratis hver onsdag. Det skulle de, så i dag blir de overrasket med en kake med Livsglede for eldre-logoen på. Våre sponsorer får jo ingenting igjen for dette, annet enn at vi snakker om dem, og de får logoen sin presentert ved noen anledninger. Det er akkurat som om vårt livsgledeprosjekt også er med på å gi livsglede til dem som sponser oss. Vi stiller med frivilligheten og gleden. Alle vi har snakket med har stilt med økonomisk støtte, for det meste i form av gaver, for eksempel kaker og gratis buss og sjåfør. Livsglede smitter, sier Sappora. 

SIKT PÅ SJEFEN  – Vi har skjønt at det er viktig å gå direkte til sjefene. Det er et tips. Man blir borte i et firma hvis man ikke snakker med sjefen direkte, sier Sappora.
Kommunen ga kr 50 000 i eit møte ”rett over bordet”. Den tidligere ordføreren i Trondheim, Marvin Wiseth, er ambassadør for Livsglede for eldre i Trondheim.
– Han er en veldig engasjert person. Han bruker enhver anledning til å snakke om oss. Og så stiller han opp på flere av våre arrangementer, som da vi leide to trikker på den gamle trikkelinja og kjørte rundt med Wiseth som byguide, sier Sigrid Seppola, som er tredjeårsstudent.

HOLDNINGER  Hun forteller at det er viktig å få til kontinuitet i Livsglede for eldre. Derfor rekrutterer de nye studenter til å ta over etter som styregruppen blir ferdig utdannet.
– Å være aktiv med i Livsglede for eldre er nå godkjent som praksis for oss. Det er veldig positivt. I følge en undersøkelse blant studentene er det bare 2 prosent som sier at de kunne tenke seg å arbeide med eldre etter endt utdannelse. Vi håper at dette prosjektet kan vise sykepleierstudenter at det er gøy å jobbe med eldre. Det må en holdningsendring til, noe vi tror vi kan være med på, avslutter Seppola. 

 
 

[oppdatert 14.02.2007]