Illusjonsmakeren
Av Lina Bjelland

Fra NØKKELEN nr 4/2003


 
Lisbeth Narud lever som magiker og illusjonsmaker. Hun gir liv til det døde, puster personlighet inn i det, og gir det sjel. Av yrke er hun dukkedesigner og scenograf.

Det er noe magisk med stemningen som ofte oppstår i møtet mellom mennesker og dukker, en stemning man ikke opplever på vanlig teater. For Lisbeth Narud handler det  om det kreative arbeidet, og det visuelle uttrykket i forestillingen i sin helhet. Det handler om de mange spennende bildene som kan skapes, og det handler om mystikken i masken og dukken - det magisk ved at død materie får liv.
– Det er fantastisk å kunne besjele et objekt gjennom å utforme det. Det å skape en karakter av døde ting og overfører en energi til objektet slik at man tror det er levende selv om det ikke er det, forteller Lisbeth. 
– Vi skaper en illusjon som publikum er med på. De vet jo at det ikke er sant, men de tror på det likevel. Verden vil bedras – i ordenes rette forstand.

Kraftfullt redskap
Lisbeth Narud kan dele voksne mennesker inn i dem som er åpne og dem som er lukket for  dukketeater. Men når det kommer til barn ser hun et fellestrekk.

- Det er som om det blir en åpning rett inn i hjertet til barna. Det etableres raskt en tillit mellom dukken og barnet, en tillit et menneske må jobbe lenge for å oppnå, sier Narud. – Kanskje det er fordi en dukke kan uttrykke følelser på en enklere og mer stilisert måte? En dukke uttrykker seg gjennom bevegelse, mer enn med ord, slik kan for eksempel én følelse rendyrkes. Å kunne berøre et barn er en veldig verdifull del av jobben min, forteller Lisbeth.

UNIMAs ærespris
Lisbeth Narud berører flere enn barn, og for det har hun fått mange priser. I høst ble hun hedret med UNIMAs ærespris, Tyrihansprisen, blant annet for sin drivende kraft i utviklingen av figurteaterkunsten i Norge. Juryen begrunnet valget med at hun hele tiden har hatt en unik evne til å være nyskapende samtidig som hun er gjenkjennelig i uttrykket. Ikke minst er de tekniske løsningene hennes overraskende og utfordrende særlig for dem som skal føre figurene, står det i begrunnelsen. For dette har hun allerede mottatt flere priser, blant annet den prestisjetunge Heddaprisen som hun fikk i fjor.


[November 2003]

© FAL 2003