Nabo i nord
[02.04.2003] TEKST: Lina Bjelland

Fra NØKKELEN nr 1/2003.

 
Prosjekt Nabo i Nord (NiN) arbeider for å etablere et permanent, frivillig kulturformidlingsnettverk i Barentsregionen. Målet er å gi befolkningen økt kunnskap om hverandre for å motvirke fordommer og rasisme, og å skape og styrke en felles mellomfolkelig identitet.


En viktig del av Nabo i Nords virksomhet er å organisere og gjennomføre turneer med kunstnere og kunnskapsformidlere fra Barentsregionen. Den største aktiviteten er mellom Norge og Russland. I år kommer blant annet balalaikaorkesteret Spolokhi, barnesirkuset Vesar og romansesanger Alexander Mochalov, alle fra Arkhangelsk, til Nord-Norge. Til høsten skal den finske dansepedagogen Matti Alenius turnere i Nord-Norge med dansekurs for barn og unge.

Over grensen fra Norge til Russland reiser blant andre tryllekunstneren Carrera   for å underholde på skoler, barnehager og barnehjem. Den mexikanske utstillingen Colorin Colorado er sendt via Nord-Norge til Arkhangelsk. For øyeblikket er utstillingen i Apatity der de skal ha workshops for barn både fra nabobyen Kirovsk og fra samelandsbyen Lovozero.  I april flyttes utstillingen etter all sannsynlighet til Rovaniemi i Finland.

Colorin Colorados besøkstall i Arkhangelsk fra begynnelsen av november 2002 til utgangen av januar 2003 var 13.400 publikummere, hvorav ca. 50 ekskursjoner av skoleklasser og 6 - 7 karnevalsarrangementer i forbindelse med nyttårsfeiringen.



Møteplasser skaper vennskap
- Gjennom arrangementer skaper vi møteplasser der folk treffer hverandre, sier daglig leder i Folkeakademiet Hålogaland og prosjektleder for Nabo i Nord, Anne Gerd Paulsen.

Hun har troen på at utveksling av erfaringer og aktivitetssamarbeid kan medføre styrket tro på egne ferdigheter og evner, samtidig som samarbeid øker folks kunnskap om hverandre. - Slik bekjemper vi fremmedfrykten, sier hun.


Satser på det folkelige
Prosjekt Nabo i Nord startet i 1996. Siden har de hatt en aktivitet på ca. 10 turneer som krysser grensene i nord hvert år.Barn, ungdom, voksne og eldre, barnehager, skoler, bibliotek, syke- og aldershjem og institusjoner har glede av virksomheten.

Programtilbudene spenner vidt fra sang og musikk, musikaler, eventyr og folklore, teater, litteratur og lyrikk, til utstillinger, foredrag og kåserier, husflid og håndverk, sirkus- og gjøglerier, trylling og magi m.m.

- Vi er de eneste i dag som opererer så bredt, sier Paulsen. Vi har jobbet hardt med å få inn det folkelige aspektet. Vi søker ikke bare til storbyene, men også til de små landsbyene rundt om i Barentsregionen.

-Vi bruker små ensembler som er lette å flytte rundt. De må kunne reise i en turnébuss med så lite utstyr at de kan rigge opp hvor som helst, sier Paulsen.  Det er for eksempel viktig at artistene ikke er avhengig av alt for mye elektronikk. Det ville ha gjort at mange små steder ikke kunne ha tatt i mot dem.


Ikke problemfritt
Å drive kultursamarbeid over grensene i nord er ikke bare enkelt.  Anne Gerd Paulsen kan fortelle om problemer med styresmaktene både på norsk og russisk side.
- Vi må alltid jobbe i grensesonen mellom det lovlige og det ulovlige. Etter ti års arbeid har vi ikke klart å komme til bunns i hva som er lovlig i Russland. Ting endrer seg hele tiden. Derfor har vi et enormt arbeid rundt for eksempel visum, toll og skatteproblematikk.

Også på norsk side støter arrangører på problemer, kan Paulsen fortelle. Denne våren hadde Nabo i Nord invitert et anerkjent, russisk barnesirkus til Norge, men fikk avslag pga. luftakrobatikken deres, ettersom artistene ikke er tilstrekkelig sikret mot fallulykker i forhold til norsk lov.

- Lover og regler skal følges uansett hvor vi opererer i verden, og de norske sikkerhets-bestemmelser i arbeidsmiljølovgivningen er strengere enn andre lands. Det er et faktum vi må forholde oss til, og etterkomme, sier Paulsen.

- Vi kan selvfølgelig sette i gang sikringstiltak, men det vil medføre så store kostnader og så mye tid at det blir urealistisk. Alternativet er at vi har måttet kutte ut  luftakrobatikken, og så har vi søkt til styresmaktene på nytt.


Økonomisk usikkerhet
Anne Gerd Paulsen mener at framtidas utfordringer i Nabo i Nord er å få flere til å bli med å dra lasset.

- Flere må bli engasjert i utvekslingsarbeid på permanent basis, mener hun. Også økonomisk stabilitet er et ønske. - Vi bruker opptil 800 000 kroner årlig til Nabo i Nord, og mister vi de årlige tilskuddene fra bl.a. Barentsprogrammet og Nordisk Ministerråd, kan vi ikke videreføre kulturutvekslingen.

© FAL 2003